Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / COACHING / Az üzleti világot gyorsan átalakító dolgok…
Az üzleti világot gyorsan átalakító dolgok…

Az üzleti világot gyorsan átalakító dolgok…

A Financial Times felkérte szakíróit, hogy nevezzenek meg egy-egy dolgot, amely szerintük hamarosan át fogja formálni az üzleti világot, s persze ezen keresztül egész életünket. Íme pár gondolat a britektől.változáskezelés

Számítási felhők

Az utóbbi évek egyik legígéretesebb technikai fejleménye a számítási felhők megjelenése. De miféle képződmények ezek a felhők? Röviden két dolog jellemzi őket. Az egyik, hogy a számítási és adattárolási  kapacitások az egyéni számítógépekről átkerülnek nagy és masszív számítóközpontokba. Ez lehetővé teszi, hogy hozzáférhetők legyenek olyan nagy számítási háttérteljesítményt kívánó információk, mint például egy városban a forgalom változásának, a dugók kialakulásának előrejelzése. Másrészt azonban a milliárdnyi intelligens személyi eszköz, okostelefonok, notebookok stb. képesek lesznek az interneten keresztül összegezni képességeiket, hatalmas számítási kapacitást generálva. Ha valaki (akár magánszemélyek vagy vállalatok vagy hivatalok) a felhőhöz kapcsolódik, élvezheti az előnyeit is. Hová is vezet ez? Mivel olyan sok számítási és tárolási kapacitás áll majd rendelkezésre, ez gyors áttöréseket eredményezhet a tárolt és újonnan generált információk felhasználásában. Például a különböző tudományterületek között meggyorsulhat az információáramlás, ami új felfedezéseket indukálhat. Vagy olyan személyre szabott informatikai alapokon nyugvó szolgáltatásokat vehetünk igénybe, amelyekre ma még nem is gondolunk. Például a Google ötlete szerint a telefonunk lehet a szinkrontolmácsunk.

A legtöbben idősebb korukig dolgoznak

A dolgok az egész fejlett világban úgy alakultak át a tartósan alacsony kamatlábak, a társadalom elöregedése, s a nyugdíjrendszerek csődje miatt, hogy az embereknek – ha fenn akarják tartani a megszokott életszínvonalukat – muszáj dolgozniuk idősebb korukban is, s nem mehetnek el nyugdíjba. Egy Nagy-Britanniában a Standard Life életbiztosító által készített felmérés szerint a 46 és 65 év közötti emberek nagy része inkább arra gondolt, hogy új vállalkozást indít, semmint megpróbáljon nyugállományba vonulni. Ha valóra váltják a szavaikat, ez több millió start up céget jelenthet. Ez akár afféle titkos fegyvere is lehet egy-egy gazdaságnak, hiszen ezeknek az embereknek több idejük, tapasztalatuk és kapcsolatuk lesz a cégeik sikerre viteléhez, mint a fiatalabb korosztályokban vállalkozásokat indítóknak. Ezért arra lehet számítani, hogy sok „50 pluszos” cég indul az elkövetkező években.

változáskezelés

Az irigység, az információ és az okos energia

Az információ értékké válik

Az internet meghozta a szabad és ingyenes információfelhasználás élményét. Csakhogy az információ előállítása sokba kerül. A médiatulajdonosok, akik ezt a munkát finanszírozzák, mindinkább megelégelik, hogy az elég vékonyka hirdetési bevételekből kelljen fenntartani és fejleszteni egyre professzionálisabb online hírgyáraikat. Ezért megpróbálnak olyan üzleti modelleket kialakítani, amelyekben az értékes információért fizetni kell. Hiszen a jó információ a megfelelő helyen és időben, akár a felhasználó egész életét átalakíthatja. Ez olyan érték, amelyet meg kell fizetni. Persze az információ előállítása, ahogy egyre nagyobb tömegben keletkezik, mind olcsóbb lesz, azaz halad az ingyenesség felé. E két tendencia állandó harcban áll, s meghatározó lesz a következő években. Ez elvezet a különféle tartalmak érték szerinti elkülönüléséhez, különféle új médiamárkák alakulhatnak ki. És majd kiderül, hogy hol és melyik információért érdemes fizetni.

Az irigység nem olyan hasznos, mint gondolnánk

Az utóbbi években erőteljesen megváltoztak a vállalati filozófiák. Bill Allen, aki 1945 és 1968 között valóságos legendává vált a Boeing főnöki székében, még arról beszélt, hogy céljuk, hogy a világ egyen, lélegezzen és aludjon együtt a repülés gondolatával. A cég vezetői később már csak a hatékonyságról és a befektetett tőke megtérüléséről beszéltek inkább. Ez a szemléletváltás rengeteg cégnél megtörtént, de a pénzügyi válság, amelynek hatásait ma is nyögjük, könnyek között vetett véget ennek a korszaknak. Nemcsak a Boeingnél, hanem a vegyiparban ugyanúgy, mint a bankszektorban vagy másféle szolgáltatásokban is hatalmas tanulsággal szolgált a cégvezetőknek. Nevezetesen feketén fehéren kiderült, hogy csak a profitra koncentrálni azt a kockázatot hordozza magában, hogy elveszítik az esélyüket akár csak egyetlen penny haszon megszerzésére is. Azaz biztosan számíthatunk rá, hogy hamarosan újfajta vállalati filozófiák jelennek meg.

Az energiaforrások megokosodnak

Az elkövetkező évek egyik érdekes fejleménye lesz, hogy az eszközök, amelyeket használunk, képesek lesznek megmutatni, hogy üzemben tartásuk mekkora energiafogyasztással jár. Azaz a háztartási gépek, a világítás, a fűtés és a kerti locsoló is megmondja, hogy éppen mennyit fogyaszt. Ezt úgy teheti meg, hogy kommunikál a hálózattal. Így például a mosógép érzékelni fogja, hogy mikor van a felhasználási csúcs, s ezért éppen drága az energia, s mikor válik már annyira olcsóvá, hogy elindítsa mosási a programját. Ez jelentősen kiegyenlíti és hatékonyabbá teszi energiafelhasználását. Emellett megjelennek olyan újítások is, mint a LED-es világítás, amely sokkal természetesebb fényt ad a megszokott villanykörtéknél és neoncsöveknél. Ráadásul képes változtatni a színét, sokkal precízebben szabályozható az intenzitása, iránya és kevésbé vakító. Hamarosan a városok világítását lecserélik LED-esre, mert a rendszer érzékelni fogja, hogy mikor kell a forgalom intenzitása miatt erősebben világítani, s mikor lehet lejjebb venni az intenzitást. Ez amellett, hogy nagyon energiatakarékos, a fényszennyezést is jelentősen mérsékli. Ingyenes energia a különböző apró eszközeinkből is összegyűjthető. Például lesznek olyan személyi kommunikátorok, amelyek a testhőből vagy más eszközök által kibocsátott rádióhullámokból gyűjtenek össze annyi energiát, ami elegendő a működésükhöz.

 

About selfskills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>