Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / Programjaink / Egészség / Gyógyító Képzelet
Gyógyító Képzelet

Gyógyító Képzelet

Dr. O. Carl Simonton által kidolgozott holisztikus egész-ség szemlélet, és azt működtető imaginációs, relaxációs technikák tréningje. Hogyan hozhatjuk létre a magunk számára legmegfelelőbb állapotot gyógyulásunk szempontjából, ha a testi-pszichés-tudati tényezők egy rendszernek részei…

 

AZ EMBER TESTI-LELKI EGYSÉGE

NEM TEÓRIA!

gyógyító képzeletA gyógyítók évezredek óta tudják, hogy a beteg akkor gyógyul csak meg, ha együttműködik orvosával. Anyagorientált kultúránkban könnyedén tájékozódunk a testi terápiákban, kevesebben ismerik azonban, mit is tehetünk lelkünkkel a gyógyulásért?

Van néhány civilizációs betegség, amitől szenvedünk, s aminek egyik tünete a jelenlegi kultúránk jellegzetes intellektuális arroganciája. Az intellektuális arrogancia abból áll, hogy hisszük tökéletesen értjük a gondolatot már első hallásra, csak mert éppenséggel felismerjük a szavakat, és azt hisszük, hogy felfogtuk a mélyebb, kifinomultabb értelmüket. Világosan fel kell ismernünk, hogy sok évbe telhet, mire teljes mértékben megértjük ezeket a gondolatokat, ha egyáltalán megértjük. És még akkor is csak abban az esetben fogjuk fel, ha személyesen alkalmaztuk azokat, és szembesítettük az önmagunkban megfigyelhető, meghatározható eredményekkel.

Nekünk, civilizált emberi lényeknek, nehéz lehet megérteni, hogy a gondolatokat csak akkor tudjuk felfogni, ha azok egy megfelelő belső változást tükröznek. Csak azt értjük meg, ami bennünk létezik, és semmi olyan nem létezik bennünk, amihez ne lenne közünk, amit nem csupán a „szellemünkkel” emésztettünk meg és mérlegeltünk.

Carl és Stephanie Simonton egy pszichológiai módszert dolgoztak ki mintegy huszonöt évvel ezelőtt az USA-ban, amelyet Simonton tréningnek, “gyógyító képzelet”-nek neveztek el. Munkájuk magyar nyelven is megjelent “A gyógyító képzelet” címmel. Carl Simonton onkológus-radiológus, felesége pszichoterapeuta. Gyógyíthatatlannak tartott daganatos betegekkel értek el kiváló eredményeket. Bár daganatos betegek gyógyítása kapcsán lettek híresek, “gyógyító képzelet” eljárásuk jól használható minden testi betegség kiegészítő terápiájaként.

Mivel sok betegségnek, a ráknak elképesztően félelmetes jelentést tulajdonítunk társadalmunkban, ezért abban a pillanatban, amikor az emberek meghallják a diagnózist, ez válik személyiségük meghatározó elemévé. Számos más, életben betöltött szerepük (pl. főnök, szülő, barát, szerető) és személyiségük jellemző vonásai (intelligencia, báj, humor) jelentéktelenné válnak és a rák-beteg szerep kap túlzottan nagy hangsúlyt. A rák-identitás magába foglalja az egyén státuszát, s ezzel az emberi arcuk elveszik. Ehhez sajnos még sokszor az orvos is hozzájárul azáltal, hogy “tisztán” felvázolja a test állapotát, s csak a beteg fizikai lényével foglalkozik.

A “gyógyító képzelet” az alkotók elsődleges tézise az, hogy a test a betegnek mindössze egy része. Az embernek ugyanúgy alkotórésze az elme, mint a test. Elménk sok-sok elképesztő képességgel rendelkezik és a testet könnyen befolyásolhatják az érzelmek. Az elme érzelmi és mentális állapota jelentős szerepet játszik a megbetegedésre való hajlamosságban, és az abból való kigyógyulásban. A szerzők úgy gondolják, hogy a rák gyakran a beteg életének más problémáiból származik, melyet a stressznek olyan sorozatai súlyosbítottak, melyek kevesebb vagy több idővel a betegség megjelenése előtt történetek. A beteg ekkor rettenetesen reménytelennek érezte helyzetét, és feladta a „küzdelmet”.

A szerzők komolyan hisznek ebben és úgy gondolják, hogy a betegnek és orvosának nemcsak a fizikai, hanem a lelki és a mentális szinten is dolgoznia kell a gyógyulásért. Az elképzelés szerint a szellem és a test teljes integrált rendszerét kell az egészség irányába vezetni. Az egész emberi lényt kell megcélozni. Ezen az ideális és hasonló kutatáson alapulva az elme-test modellt fejlesztették ki, azért, hogy bemutassák, hogyan dolgozik együtt a lelki és fizikai állapot a betegség kezdeti időszakában.

GYÓGYÍTÓ KÉPZELET tréningünk egy olyan gyakorlatsorozat, amelyet arra találtak ki, hogy segítségével képesek legyünk visszanyerni saját testi, lelki egyensúlyunkat.

Alkalmazott módszereink többsége felkínálja a módszert arra, hogyan „egyesítsük” a tudatot, az érzelmeket és a testet, melyek együttes működése által tudjuk magunkból a maximumot kihozni, mint emberi lények. A „Gyógyító képzelet” az emberi mibenlétünk három alapvető elemét hozza összhangba: a tudatot, az érzelmeket és a testet. Amikor ezek összességével dolgozunk, minden gyakorlatot erősebben tudunk végrehajtani, mivel minden egyes tényező erősítőleg hat a másikra. És amikor elérjük azt, hogy a tudat, a test és az érzelmek tökéletes egységben működnek együtt, megtapasztaljuk lényünk teljes mibenlétét. Életünkben azonban számos egyensúlytalanság létezik, mivel testünk és szellemünk folyamatos ellentétben áll egymással. Testünknek megvannak a saját korlátai: egészségünket karbantartó szabályoknak van alárendelve, és mindazon fizikai törvényeknek, melyek fejlődését szabályozzák. Ezek a fizikai törvények gátat szabnak a tudatnak, mely a testtől függetlenül alakul. A psziché vágyai és törekvései ellentétesek a testével (i.e. a test vágyakozásaival és törekvéseivel). Egy ember normális életében gyakran ellentét áll fenn a tudat vágyai és a test korlátai között.

Tételezzük fel, hogy olyan fizikai erőkifejtést szeretnénk végezni, amely meghaladja testünk kapacitását. A lelki törekvésünk annyira erős, hogy képesek vagyunk leküzdeni testünket, mire az betegséggel válaszol. Idővel ezen betegség hatására megbetegszik tudatunk is. Ebben a versenyben egyik fél sem győz. Csak akkor vagyunk képesek teljes életet élni, ha testünk és tudatunk egyensúlyba hozatalával azok céljai és törekvései ellentét helyett összhangba kerülnek. A tudatosság maga az élet.

Tudatosság, élet – egy emberi lényben ezeket a dolgokat a test, az elme és az érzelmek testesítik meg. Egy állatban nincs ilyen elkülönülés. Az állatok esetében minden tudatosság a testen keresztül nyilvánul meg, és a test által is fejeződik ki. A tudatuk nem mutatkozik meg egyáltalán. Az állatok részére a test jelent mindent. Az embereknek viszont nem. Az evolúció történetében egyedül az ember képes megkülönböztetni a tudatot a testtől.

A „Gyógyító képzelet” során azért dolgozunk, hogy testünket, lelkünket újrahangoljuk. Ez a folyamat  hatással van a tudatunkra is. Minél csiszoltabbá válik testünk lesz tisztább elménk is egyúttal. A tudat ugyanúgy érez fájdalmat, mint ahogy a test. Amikor fáj a testünk, a tudatosságunk is oda áramlik, hasonlóképp ahhoz, amikor a tudatban jelenik meg, ha ott érzünk fájdalmat. A tudat számára a gond, az aggódás és a félelem okoznak fájdalmat. Ilyen értelemben az állatok nem is félnek. Számukra az, hogy saját magukat megmentik, egy teljesen természetes folyamat. Ez emberek esetében ez egyáltalán nincs így. A stressz teljesen meg tud bénítani bennünket, mivel a test és a tudat hirtelen konfliktusba kerül. A test menekülni akar, a tudat pedig nem tudja, mit tegyen. Az eredmény az, hogy lebénulunk. A tudat és test között ilyen formán jelentkező konfliktus az oka a legtöbb betegségnek.

A képzés nyitott, szakemberek és a téma iránt érdeklődők egyaránt részt vehetnek rajta.

A módszert tanfolyamon lehet elsajátítani. Az egyes gyakorlatok és technikák élményszerűen ismerhetők meg. Az intellektuális részvételt szükségszerűen egészíti ki a élményszerű személyes tapasztalatszerzés.

AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI FOGLALKOZÁSOK A KÖVETKEZŐ TÉMÁKAT TÁRJÁK FÖL:

 • A betegséghez vezető út lelki oldala, a stressz szerepe az életünkben.
 • Hogyan gazdálkodunk energiánkkal?
 • Miféle másodlagos előnyünk, egyfajta hasznunk lehet a betegségből?
 • Relaxáció a gyógyításban.
 • Imagináció, a gyógyulás képi megjelenítése.
 • Negatív érzelmek szerepe a betegségben, a gyógyuláshoz szükséges változás.
 • Életcélok a gyógyulás után.
 • Meditációk.
 • A fájdalom-kontroll pszichológiai lehetőségei.
 • Félelem a haláltól, a betegségbe való visszaeséstől.
 • A család és a környezet szerepe a betegségben, egészségben.

2012. Szeptember 20-21-21-22. |

csütörtök – péntek – szombat – vasárnap | 09:00 – 18:00 óráig

A tréning díja: 56.000,- HUF (+áfa)

A programot tartja: Dr. Prezenszky Zsuzsanna

[gravityform id=2 name=Jelentkezés regisztráció title=false description=false ajax=false]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>