Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / Módszerek / Gestalt módszer

Gestalt módszer

A Gestalt az a pszichológiai irányzat, amelyet a múlt század húszas éveiben dolgoztak ki Németországban. A második világháború után az Egyesült Államokban fejlesztették ki az egyéni, pár- és csoportterápiás irányzatait, valamint a szervezetfejlesztésre is alkalmazott felfogást és módszertant.

A gestalt szó alakot jelent. Ez az alak a Gestalt irányzatban az az értelmes jelentéssel bíró jelenség, amely tisztán, egyértelműen jelenik meg előttünk, emelkedik ki a háttérből. A háttér az a többlet-információ, amely külön jelentés nélkül, elmosódottan ad alapot az alaknak.

A Gestalt irányzat arra a mindennapi életben tapasztalt jelenségre épít, amely szerint ha egy helyzetet többen végigélnek, mindenki másra fog emlékezni, mindenki mást emel ki belőle. Ahányan vagyunk, annyiféle valóságot élünk meg, ahogy a számunkra elérhető információból és korábbi élményeink alapján megalkotjuk az alakot, a “valóságot”, amely ebből következően szubjektív. Ez, a saját, szubjektív valóságképünk irányítja aztán a gondolkodásunkat és cselekedeteinket, függetlenül attól, hogy mások mit tartanak objektív valóságnak. Ez segít vagy korlátoz abban, hogy eredményesen létezzek és működjek az általam csak csekély mértékben változtatható környezetemben. A Gestalt irányultságú terapeuta vagy tanácsadó munkája abban rejlik, hogy kliense minél inkább felismerje a saját valóságképének jellemzőit, lehetőségeit és korlátait, és több ajtót tudjon nyitni a környezetével való eredményes kapcsolatra.

A Gestalt felfogást terápiás és egyéni tanácsadási munkában eredményesen alkalmazzák drog- és egyéb függőség kezelésében, lezáratlan fájdalmas emlékek mint válás, halál vagy korábbi erőszak feldolgozásában, párterápiában, és olyan egyéni helyzetek kezelésében, amelyekben az örökölt, vagy korábban megtanult és megszokott magatartási minták nem működnek eredményesen. Szervezeti munkában nagyon sokat segít olyan helyzetekben, amikor a szervezet egyes tagjai változásokat akarnak, mások pedig őrzik az elért értékeket. A változások irányításának nem gyors, de hosszú távon eredményes módját kínálja. Magyarországon mindkét területen (terápia, szervezeti változások) nagy szükség van tartós eredményeket hozó eljárásokra. Ezért fontos, hogy minél többen megismerjék a Gestalt felfogását, türelmet és nagy önismeretet igénylő módszereit, és alkalmazzák azokat.
forrás: Magyar Gestalt Egyesület (www.gestalt.hu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>