Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / BÁNAT / Miért késztet mozgásra a zene?
Miért késztet mozgásra a zene?

Miért késztet mozgásra a zene?

Ha meghallunk egy ritmikus melódiát, azonnal megmozdulunk rá, sőt egy kellemes muzsika hallatán még jókedvre is derülünk.

Az érzelmek, a zene és a mozgás közös gyökrét sokan kutatták már. Egy Dartmouth-i kutatócsoport most egy újabb érdekes kísérlettel próbálta megfejteni a titkot.

Amerikai egyetemisták kontra kambodzsai törzs

A kísérletben két teljesen más életmódot élő alanyokat választottak. Az egyik csoportban amerikai egyetemistákat vizsgáltak, a másikban pedig egy kambodzsai törzs tagjait tesztelték. A résztvevőknek mozgással illetve zenével kellett kifejezniük az öt alap érzelmet, a dühöt, boldogságot, nyugodtságot, félelmet és szomorúságot.

Mindezt egy számítógépes program és egy mozgatható kar működtetésével. Az eredményt pedig egy szoftver mérte.

Akiknek az animációs program segítségével kellett kifejezniük az öt alapérzelmet, egy labdát kellett mozgatniuk, melynek irányát, gyorsaságát, ritmikáját, mérte a szoftver. Akik pedig zenével fejezték ki az öt alap érzelmet, szintén ugyanazt a kart mozgatták, a program pedig mérte az eredményeket.

A zene egyenes út a lélekhez

A kísérlet végén bebizonyosodott, hogy az amerikai egyetemisták épp úgy nagyon hasonlóan fejezik ki az érzelmeiket, mint a kambodzsai törzs tagjai, akár zenével, akár mozgással kellett érzelmeket kifejezniük. A kulturális különbség tehát nem okozott jelentős különbséget, bizonyítva ezzel a zene, a mozgás és az öt alapérzelem közös ősi gyökerét.

És, hogy miért is mozgat meg a zene? Amikor érzelmi hatás ér bennünket, nemcsak a lelkünk “mozdul meg”, a testük is reagál. A zene pedig azért késztet mozgásra, mert közvetlenül hat a lélekre. Bárhol és bármikor csendül is fel egy melódia az éterben, azonnal érzelmi hatást vált ki belőlünk, mert a zene egyenes út a lélekhez…

Forrás: Impress Magazin

About selfskills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>