Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / BOLDOGSÁG / Jól szeretni
Jól szeretni

Jól szeretni

Ez az a tudomány, amit mindenki művel valamilyen szinten, de amiben mindenki magiszter fokozatra vágyik. Ha lenne egy olyan tankönyv, aminek utasításait betartva az összes tévedésünket, félrelépésünket, elhibázott döntéseinket kiküszöbölhetnénk, akkor nyilván szívrepesve lennénk használói. Szomorú hír, hogy ilyen nincs, viszont örömteli az, hogy azért vannak támpontok ez ügyben.

Mondd ki, amit érzel

Sokan giccsesnek érzik, mert nagyon rossz csöpögős filmekben láttak hasonlót. Vagy  azzal védekeznek: minek mondjam ki, ami nyilvánvaló? Érzi a másik, hogy szeretem, nem? Akkor meg minek bizonygatni? Az olyan nyálas dolog. Más meg azt hiszi, azzal, hogy szerelmet vall, gyengébb lesz, sebezhetőbb, több támadható felületet teremtve saját magán. Mind kettő megközelítés tévedés. Ennek könnyes igazságáról csak azok tudnának igazán beszámolni, akik ilyen vagy olyan módon elveszítettek valakit. Akiknek meghalt egy hozzátartozójuk, ha elhagyta őket a kedvesük, gyakran emésztik magukat: istenem, miért nem mondtam neki, hogy szeretem?!

Ki kell mondani: szeretlek. Hiányzol nekem. Fontos vagy nekem. A szó nem felesleges gönc. Szép köntösbe öltöztetett változatai nem giccsesek. Eszköz, amivel világot lehet teremteni, építőkő, amivel tornyokat lehet felhúzni; mágia, ami, mint tudjuk, varázslásra jó.

Adj törődéseidnek hangot

Ezt ugyancsak az öngyengítés egyik legveszedelmesebb formájának tartják sokan. Nem nagyon mutatom ki azt, hogy érdekel a másik, mert akkor vagy ő bízza el magát, vagy én válok értéktelenné a szemében. Rossz taktika. Pedig a törődés apró megnyilvánulásai nem kavicsok, amik a talpba mélyedve fájdalmassá teszik a járást, hanem angyalszárnyak, amik repülni segítenek.

Hogyan lehet hanggá formálni a törődést?

Apró, váratlan kis ajándékokat adok. Azt mondom, vigyázz magadra, és nyakába tekerek egy meleg sálat. Megfőzőm neki kedvenc ételét. Amikor beteg, teát készítek neki, és megsimogatom homlokát. Ha rossz napja van, előveszem az empátiámat és azt teszem, amit az tanácsol: magára hagyom, vagy csak csendben mellette vagyok, és várom, hogy megküzdjön napi démonaival. Déry ír egy ismerőséről, aki minden gyógyszert bevett, amit feleségének előírtak. A méhvérzés csillapítót is.

Fordulj felé figyelmeddel

Milyen badarság ez! Naná, hogy felé fordulok, nem is tehetnék mást, ha szeretem. Biztos ez? Megkérdezed, hogy mi volt a munkahelyén? És meg is hallgatod? Tényleg érdekel? Felé fordulsz, lekapcsolod a tévét, abbahagyod az aktuális tevékenységed?

Vissza tudod idézni, hogy mit mesélt az előző napjáról?

Emlékszel, milyen szívességre kért meg egy héttel korábban?

Tudod, hogy mire gondol, amikor egy filmet közösen néztek?

Tisztában vagy vele, hogy ha dühös, ki ellen és kiért az? Vagy ha jókedvű, mitől az?

Érzreveszed, mikor nevettek ugyanazon, vagy mikor mond neki teljesen mást ugyanaz a szó.

Ígérj és teljesítsd

Sok ígéretet lehet tenni. Holnap eléd megyek. Majd én bevásárlok. Utána nézek a színházjegynek. Megszervezem a kirándulást. De lehet magasztosabb dolgokat is kilátásba helyezni. Például azt, hogy sohasem csallak meg, vagy hogy örökké a tiéd leszek. Ám ezt csak a legelszántabbak tegyék. Mert az ígértekben az a lényeg, hogy teljesíteni is kell őket. Csak így válnak használható téglává a szerelmünk templomában. A beváltott ígéret olyan, mint viaszpecsét a hivatalos levélen: megerősít, deklarál, és abszolút mértékben megnehezíti a felbontást.

Ne sáfárkodj a dícsérettel!

Anne Tyler egyik könyvében Cody úgy próbálta elnyerni öccse menyasszonyának, Ruthnak a szívét, hogy minden városból, ahol megfordult, egy képeslapot küldött neki. Más-más feladóval, de ugyanolyan tartalommal: mindegyik képeslap hátán egy Ruthnak szóló dicséret szerepelt. A maori nők gyakran férjük lovának nevét suttogják a férj fülébe, mert tudják, hogy azt nagyon szereti hallani. Ezek persze szélsőségek, de éppen túlzó mivoltukban megható figyelmességek. A hétköznapi szereplők, mint mindannyian, kevesebbel is beéri. Mondjuk azzal, hogy észreveszi az új frizurát, a pár kiló fogyást vagy a finom ebédet. És ezt az észrevételt hangosan is kinyilvánítja.

Érints meg!

A mai virtuális világunkban az érintkezés lassan már csak ennyit jelent: levélváltás, csetelés, like-olás. Egy kutatatás szerint az egyetemi hallgatók nagy része alig szólal meg. De talán a hangi üzenetnél is fontosabb a testi. A hús-vér érintés. Ha megfogom a másik kezét, ha megsimogatom az arcát, ha megpuszilgatom.

Ennek persze fokozatai vannak. A spontán, gyors átöleléstől, a hosszan tartó, mély átkarolásig ezernyi kis érintés-ajándékot lehet adni, ahogy az alkalom és a kedv diktálja. Nem vész kárba egyik sem. Mindegyik érzék-fokozó, és olyan, mint a télen duruzsoló kályha, jótékony melegséget ad a hideg ellenében

Ja, csak ennyi? Ezt eddig is tudtam. Nem nagy ügy. Így van ez. A titkokat nem monumentális katedrálisok rejtik. Sokszor csak viskókban hever, amiket a szem soha vagy csak nagy nehezen vesz észre.

Coelho is megmondta: „Mindenki tud szeretni, ezzel az adottsággal születünk. Van, aki eleve jól csinálja, de a többségnek újra tanulnia kell, visszaemlékezni…hogy észrevehesse a vezérfonalat, ami ott van minden új találkozásban.”

forrás: fokuszbanano.hu

About Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>