Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / EGÉSZSÉG / A nagyvárosi élet a szívnek is ártalmas
A nagyvárosi élet a szívnek is ártalmas

A nagyvárosi élet a szívnek is ártalmas

pollution-urban-400x400Egy német kutatás bebizonyította, hogy a szennyezett levegő és a zajos környezet nemcsak a tüdőre és a hallásra van rossz hatással, de a szívproblémák kialakulásának valószínűségét is növeli.

“Több kutatás is volt, melyek külön-külön a légszennyezettségre és a zajszennyezésre voltak kihegyezve. A mi kutatásunkban egyszerre mindkét tényezőt figyelembe vettük és arra jutottunk, hogy mindkettő növeli a koszorúér-elmeszesedés kockázatát” – mondta Dr. Barbara Hoffmann, a kutatás egyik vezetője.

Hoffmann és kollégái 4200 embert vizsgáltak meg, a Ruhr-vidék három nagyvárosából. A vizsgálatok során figyelembe vették az alanyok korát, nemét, dohányzási, alkoholfogyasztási szokásait és az egyéb, egészséges befolyásoló tényezőket, hogy pontosabb képet kapjanak arról, pontosan mekkora és milyen szív- és érrendszeri károkat okozhat a légszennyezettség és a zaj.

A kutatások eredményeiből az derül ki, hogy mindkettő első sorban a koszorúér-elmeszesedés esélyét növeli. A szennyezett, nagyvárosi levegőt szívó lakosoknál 20%-kal magasabb volt a betegség kialakulásának az esélye, mint egy vidéki embernél, míg a zajszennyezés 8%-kal növelte a rendellenesség kialakulásának kockázatát.

Dr. Philip Harber, az Arizonai Egyetem professzora úgy véli, német kollégái rendkívül fontos bizonyítékra bukkantak, mely a későbbiekben hozzájárulhat a városi élet egészségesebbé tételében.

“A múltban sok hasonló kutatás eredményét megkérdőjelezték, mert külön-külön vizsgálták a légszennyezettség és a zajszennyezés hatásait. Ha a légszennyezettség káros hatásairól találtak valamit a kutatók, a kritikusok azzal a kifogással éltek, hogy valószínűleg inkább a zajszennyezés az, ami komolyabb egészségkárosodást okoz és fordítva. Most viszont fény derült arra, hogy mindkettő ártalmas, sőt, arra is, hogy milyen mértékben” – mondta Harber.

Forrás: Health.com

About selfskills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>