Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / EGÉSZSÉG / Tudjuk-e mik a csakrák?
Tudjuk-e mik a csakrák?

Tudjuk-e mik a csakrák?

 

Igen… az valamilyen pont a testen, hét van belőle… Aha, azok olyan helyfélék a testen, pozitív dolgokra jók… Persze, a jógával kapcsolatos valami… – hangzottak gyors felmérésünk válaszai. Az eredmény magáért beszél: nem árt helyére tenni a fogalmakat.

csakra

Annyi kiderült e hevenyészett kutatásból is, hogy az emberek nagy többsége legalábbis hallott már a fogalomról. Nem ismeretlen számunkra, pedzegetik értelmét, de elnagyolt a tudásuk róla. Teremtsünk hát rendet a fogalmak között!

A csakra természetesen szanszkrit szó, esetleg kínai, ahogy néhány kétkedő véli, a lényeg azonban, hogy keleti. Az utóbbi érában dívó keleti filozófiák és a jóga tudománya hozta magával. A szó szerinti fordítása: kerék, örvény. Nem véletlen. Ez ugyanis egy tekeredő, mozgó energia spirál, ami örökmozgó módjára örökösen forog, mozog, él. Ha gond van működésével, akkor lelassul, legyengül vagy megváltozik ritmusa, forgási iránya. Persze, hiába keresnénk a testükön ilyen kerekeket, nem találunk, mert ezek szemmel nem látható, kézzel nem megmarkolható rezgések.

Sokféle elnevezéssel illették az idők folyamán (spirituális idegközpontok, energiagenerátorok, kommunikációs központok, lótuszvirágok), amelyek mindegyike kifejezi a lényeget: egy rendszerről van szó, egymással összefüggésben levő struktúráról, ami a test energiáiról, kommunikációs hálózatáról tudósít. S igaz, hogy érzékszerveinkkel nem észlelhető, de megtapasztalható. Olyan, mint a kisugárzás, vagy az atmoszféra. Érezzük, hat ránk, tapasztalatunk van róla, anélkül, hogy materiálisan érzékelhető lenne. Jellegük inkább misztikus, mint biológiai.

Valójában sokkal nagyobb számú csakra létezik, mint amit a köztudat tart számon, de az általunk is ismert hét csakra a legfontosabb. Pontosan nem lokalizálhatóak, de megközelítőleg behatárolhatók. Mint szervezetünk összes komponensének, ezeknek is összehangoltnak kell lenni, nem működhet sem alul, sem túl. Egy skálán helyezkednek el, aminek a legalsó tagja áll legközelebb minden földi dologhoz, és a legutolsó tagja legközelebb a szellemihez, az éterihez.

  1. A legalsó, a gyökércsakra, a farokcsontnál található. Az „azért él, hogy egyen” típusát adja annál, akinél ennek működése fokozott.
  2. A szexcsakrának nevezett második csakra a keresztcsont tája körül keresendő. A csábító-és vonzerő lakozik itt, élénkség, fondorlatosság és fejlett képzeleterő jellemző a túltengésére.
  3. A köldökcsakra a köldök körül érhető tetten. Olyan alapvető tulajdonságokat hordozva, mint az önbizalom, optimizmus, másokra való hatás. A harcművészetekben külön gondot fordítnak a harcos köldökcsakrájának edzésére. Japánban ez az életenergia színtere, nem véletlen, hogy a harakirit is ezen a területen hajtják végre.
  4. A szívcsakra a szív vonalában, középen helyezkedik el. Jung szerint az ember racionális funkciói kezdődnek itt. Ha magunkról beszélünk, erre a tájra mutatunk kezünkkel. Nagyon fontos csakra, nemcsak központi helyzete miatt, hanem azért is, mert ennek nyitottsága vagy fejlettsége határozza meg, hogy inkább az alsó vagy inkább a felső csakrákhoz „húz-e a szívünk”. Ez a csakra súgja meg nekünk, hogy mennyire őszinte a másik ember hozzánk, mennyi benne a szeret és a megbocsátás.
  5. Ha azt mondom, hogy az ötödik csakra a torokcsakra nevet viseli, akkor azonnal rá is vághatjátok, hogy az pedig a torok környékén található. S mi más is lehetne a kulcsszava, mint a beszéd és a kommunikáció. Kísérletek bizonyítják, hogy a kommunikáció létfontosságú. „Légy csendben!” és „Építsd ki magadban a belső kommunikációt.” -szólnak tanításai.
  6. A homlok csakra éppen a homlok közepén helyezkedik el, a harmadik szem helyén. Ez a lélek székhelye, tartja a hindu felfogás. Nem meglepő tehát, hogy a koncentráció, intuíció és meditáció központja is egyben.
  7. A legfelső, korona csakránk a kutacsok környékén érzékelhető. A legmagasabban fejlett tudatot szimbolizálja. A lélek optimális esetben itt távozik a testből. Itt már nincs félelem, nincs dualitás, megszűnik minden testhez kötött funkció.

Azt talán mondani sem kell, hogy mindegyik csakrához tartozik egy forma, egy szín, egy égitest és így tovább. Az analógiák tana sehol sem olyan határozottan és konzekvensen megnyilvánuló, mint itt.

A csakrák érzékeléséhez hanyatt kell feküdnünk, néhány kilégzést követő teljes ellazulással. A jobb kéz mutató, gyűrűs és középső ujját helyezzük az adott testrészekre. Sohasem fogjuk mindig ugyanazon a helyen és ugyanolyan intenzitással érezni a lüktetést. De melegség, bizsergés formájában találkozhatunk energiapontjainkkal, a csakrákkal.

Forrás:  Bálint Vera, fokuszbanano.hu

About Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>