Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News

A közvetlen út

A végső szót akarjuk megtudni, de amikor végre valaki megmondja nekünk vagy meghalljuk, egy szót sem értünk belőle. Nem értjük, nem tudjuk, mi a válaszban a titok, mi benne a csodálatos.

A zen nagyon közvetlen út. Közvetlen út a tudathoz, ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk, hogyan gondolkozunk, miként látjuk a világot és magunkat. A közvetlenség a bensőségességben van. Abban, hogy ez valódi belső út. Bennünk járható. A legbelsőbb.

Amikor felmerül egy kérdés, mint amilyen a: „mi ez?”, elkezdünk válaszokat keresgélni, magyarázatokat gyártani, logikai és asszociatív kapcsolatokról beszélni, gondolkodási struktúrákat működtetni, eddigi tudásunkból meríteni, lexikális ismereteinket villogtatni. Ahelyett, hogy rácsodálkoznánk a dologra, hogy tényleg: „mi is ez?”

A közvetlen út nem abban van, hogy frappáns választ adunk a kérdésre, hanem abban, hogy meg akarjuk tudni, mi ez a rácsodálkozás! Abban, hogy magunkat, a saját tudatunkat figyeljük, de magunkat akarjuk meglátni akkor is, amikor kérdezünk, amikor megismerünk valamit, és amikor meg akarjuk magyarázni, hogy mit, miért csinálunk.

Okkal szeghetjük le a fejünket, amikor valaki egy kérdésre csak azt tudja felmutatni, hogy mit tanult másoktól. Okkal lehetünk szomorúak, hogy egy tanításból csak a szavakat értik meg a tanítványok. De jussunk hát el a szavakon túlra, vagy ahogy másképp mondanánk, a szavakon innen-re, és akkor megélhetjük a zen közvetlenségét.

Csodálatosak a távoli hegyek, a rét virágai. A kövek magukért beszélnek a patak csobo­gásában. Mikor a madarak énekelnek vagy a kutyák morognak, mind azt mondják: Ez! Ez!

(Dobosy Antal írása – megjelent: A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztatójában 34. szám 2007. tél)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>