Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / EGÉSZSÉG / Hagyd abba a dohányzást, inkább emlékezz…

Hagyd abba a dohányzást, inkább emlékezz…

A cigarettázásról való leszokás a nem dohányzókéval azonos szintűre képes visszaállítani a mindennapi memória működését – állapították meg a brit szakemberek.

A newcastle-i Northumbria Egyetem kutatócsoportjának szakemberei 27 rendszeres cigarettázót, 18 egykori dohányost és 24 soha rá nem gyújtó embert vontak be a tanulmányukba. A résztvevők memóriáját életszerű szituációban tesztelték: az egyetem területén tett kirándulás során bizonyos helyszíneken előre maghatározott feladatokat kellett végrehajtaniuk.

A Drug and Alcohol Dependence című folyóirat szeptemberi internetes kiadásában megjelent tanulmány eredményei szerint míg a dohányosok rendkívül rosszul teljesítettek a teszten és csupán a feladatok 59 százalékára emlékeztek, addig a hajdani füstölőknek a feladatok 74 százalékát, a soha nem cigarettázóknak pedig 81 százalékát sikerült helyesen felidézniük.

Figyelembe véve, hogy a dohányosok száma Nagy-Britanniában eléri a tízmilliót, az Egyesült Államokban pedig a 45 milliót, nagyon fontos megértenünk azt a hatást, amelyet a cigarettázás gyakorol a mindennapi agyi funkcióinkra – mondta Tom Heffernan, a kutatócsoport tagja, aki az eltervezett dolgok végrehajtásáért felelős prospektív emlékezetet emelte ki példaként a dohányzás káros hatása kapcsán.

Azt már régóta tudjuk, hogy a dohányzásról való leszokásnak fontos egészségügyi következményei vannak az egész szervezetre nézve, de ez az első tanulmány, amely a leszokásnak a kognitív funkciókra való jótékony hatását is bizonyította.

A szakemberek jelenleg a passzív dohányzás memóriára gyakorolt hatását vizsgálják.

Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen tisztában vannak, ezért az EU azt igyekszik elérni, hogy az emberek ne szokjanak rá a dohányzásra, a dohányosok pedig hagyjanak fel káros szenvedélyükkel. Az Unió figyelmet fordít arra is, hogy a lakosságot megvédje a passzív dohányzástól, és korlátozza a dohányzás népszerűsítésére irányuló reklám- és marketingtevékenységet.

A már elért jelentős eredmények ellenére az európai dohányosok száma még mindig magas: az Unió lakóinak körülbelül egyharmada szív rendszeresen cigarettát vagy más dohányterméket. Ez súlyos egészségügyi következményekkel jár: évente 650 ezer dohányzással összefüggésbe hozható haláleset történik az EU területén. Az elhunytak mintegy felének életkora 35–69 év; ez jóval elmarad az európaiak várható átlagos élettartamától. A lakosság egyre több információhoz jut a témával kapcsolatban, ezért a veszélyeztetett csoportok egyre jobban igénylik a védelmet a betegséget, fogyatékosságot vagy akár halált okozó dohányfüsttel szemben.

Az Unió jogi intézkedések, projekttámogatás és tájékoztató kampányok révén lép fel a probléma megoldása érdekében; dohányzásellenes tevékenysége során átfogó, egységes megközelítést alkalmaz. Az EU számos más szakpolitikáját – így adópolitikáját vagy agrárpolitikáját is – úgy alakítja, hogy azok megfeleljenek dohányzásellenes célkitűzéseinek. A Közösség aktív szerepet játszik a dohányzás visszaszorításáért folytatott világméretű küzdelemben is, főként azáltal, hogy részt vesz a dohánytermékek ellenőrzéséről szóló keretegyezmény (az első nemzetközi egészségügyi szerződés) végrehajtásában. Az egyezmény keretbe foglalja az egyre szigorodó dohányzásellenes intézkedéseket, és világszerte arra kötelezi a szerződést aláíró országokat, hogy lépjenek fel a dohányzással összefüggő halálesetek és megbetegedések számának csökkentése érdekében.

forrás: MTI

About selfskills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>