Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / Aktuális tréningek / gyógyító képzelet – avagy test és lélek
gyógyító képzelet – avagy test és lélek

gyógyító képzelet – avagy test és lélek

Dr. O. Carl Simonton által kidolgozott holisztikus egész-ség szemlélet, és azt működtető imaginációs, relaxációs technikák tréningje. Hogyan hozhatjuk létre a magunk számára legmegfelelőbb állapotot gyógyulásunk szempontjából, ha a testi-pszichés-tudati tényezők egy rendszernek részei…

2013. Augusztus 28-29-30-31- Szeptember 01. | szerda – csütörtök – péntek – szombat – vasárnap | 09:00 – 18:00 óráig

A tréning díja: 76.000,- HUF (+áfa)

A programot tartja: Dr. Prezenszky Zsuzsanna

AZ EMBER TESTI-LELKI EGYSÉGE NEM TEÓRIA!

gyógyító képzelet | Simonton tréning


A gyógyítók évezredek óta tudják, hogy a beteg akkor gyógyul csak meg, ha együttműködik orvosával. Anyagorientált kultúránkban könnyedén tájékozódunk a testi terápiákban, kevesebben ismerik azonban, mit is tehetünk lelkünkkel a gyógyulásért?

Van néhány civilizációs betegség, amitől szenvedünk, s aminek egyik tünete a jelenlegi kultúránk jellegzetes intellektuális arroganciája. Az intellektuális arrogancia abból áll, hogy hisszük tökéletesen értjük a gondolatot már első hallásra, csak mert éppenséggel felismerjük a szavakat, és azt hisszük, hogy felfogtuk a mélyebb, kifinomultabb értelmüket. Világosan fel kell ismernünk, hogy sok évbe telhet, mire teljes mértékben megértjük ezeket a gondolatokat, ha egyáltalán megértjük. És még akkor is csak abban az esetben fogjuk fel, ha személyesen alkalmaztuk azokat, és szembesítettük az önmagunkban megfigyelhető, meghatározható eredményekkel.

Nekünk, civilizált emberi lényeknek, nehéz lehet megérteni, hogy a gondolatokat csak akkor tudjuk felfogni, ha azok egy megfelelő belső változást tükröznek. Csak azt értjük meg, ami bennünk létezik, és semmi olyan nem létezik bennünk, amihez ne lenne közünk, amit nem csupán a „szellemünkkel” emésztettünk meg és mérlegeltünk.

Carl és Stephanie Simonton egy pszichológiai módszert dolgoztak ki mintegy huszonöt évvel ezelőtt az USA-ban. Munkájuk magyar nyelven is megjelent “A gyógyító képzelet” címmel. Carl Simonton onkológus-radiológus, felesége pszichoterapeuta. Gyógyíthatatlannak tartott daganatos betegekkel értek el kiváló eredményeket. Bár daganatos betegek gyógyítása kapcsán lettek híresek, eljárásuk jól használható minden testi betegség kiegészítő terápiájaként.

Mivel sok betegségnek, a ráknak elképesztően félelmetes jelentést tulajdonítunk társadalmunkban, ezért abban a pillanatban, amikor az emberek meghallják a diagnózist, ez válik személyiségük meghatározó elemévé. Számos más, életben betöltött szerepük (pl. főnök, szülő, barát, szerető) és személyiségük jellemző vonásai (intelligencia, báj, humor) jelentéktelenné válnak és a rák-beteg szerep kap túlzottan nagy hangsúlyt. A rák-identitás magába foglalja az egyén státuszát, s ezzel az emberi arcuk elveszik. Ehhez sajnos még sokszor az orvos is hozzájárul azáltal, hogy “tisztán” felvázolja a test állapotát, s csak a beteg fizikai lényével foglalkozik.

A szerzők elsődleges tézise az, hogy a test a betegnek mindössze egy része. Az embernek ugyanúgy alkotórésze az elme, mint a test. Elménk sok-sok elképesztő képességgel rendelkezik és a testet könnyen befolyásolhatják az érzelmek. Az elme érzelmi és mentális állapota jelentős szerepet játszik a megbetegedésre való hajlamosságban, és az abból való kigyógyulásban. A szerzők úgy gondolják, hogy a rák gyakran a beteg életének más problémáiból származik, melyet a stressznek olyan sorozatai súlyosbítottak, melyek kevesebb vagy több idővel a betegség megjelenése előtt történetek. A beteg ekkor rettenetesen reménytelennek érezte helyzetét, és feladta a „küzdelmet”.

A szerzők komolyan hisznek ebben és úgy gondolják, hogy a betegnek és orvosának nemcsak a fizikai, hanem a lelki és a mentális szinten is dolgoznia kell a gyógyulásért. Az elképzelés szerint a szellem és a test teljes integrált rendszerét kell az egészség irányába vezetni. Az egész emberi lényt kell megcélozni. Ezen az ideális és hasonló kutatáson alapulva az elme-test modellt fejlesztették ki, azért, hogy bemutassák, hogyan dolgozik együtt a lelki és fizikai állapot a betegség kezdeti időszakában.

GYÓGYÍTÓ KÉPZELET, avagy a “Simonton tréning” című tréningünk, workshopunk egy olyan gyakorlatsorozat, amelyet arra találtak ki, hogy segítségével képesek legyünk visszanyerni saját testi, lelki egyensúlyunkat.

 

Gyógyító Képzelet avagy a Simonton tréningAlkalmazott módszereink többsége felkínálja a módszert arra, hogyan „egyesítsük” a tudatot, az érzelmeket és a testet, melyek együttes működése által tudjuk magunkból a maximumot kihozni, mint emberi lények. A „Gyógyító képzelet” az emberi mibenlétünk három alapvető elemét hozza összhangba: a tudatot, az érzelmeket és a testet. Amikor ezek összességével dolgozunk, minden gyakorlatot erősebben tudunk végrehajtani, mivel minden egyes tényező erősítőleg hat a másikra. És amikor elérjük azt, hogy a tudat, a test és az érzelmek tökéletes egységben működnek együtt, megtapasztaljuk lényünk teljes mibenlétét. Életünkben azonban számos egyensúlytalanság létezik, mivel testünk és szellemünk folyamatos ellentétben áll egymással. Testünknek megvannak a saját korlátai: egészségünket karbantartó szabályoknak van alárendelve, és mindazon fizikai törvényeknek, melyek fejlődését szabályozzák. Ezek a fizikai törvények gátat szabnak a tudatnak, mely a testtől függetlenül alakul. A psziché vágyai és törekvései ellentétesek a testével (i.e. a test vágyakozásaival és törekvéseivel). Egy ember normális életében gyakran ellentét áll fenn a tudat vágyai és a test korlátai között.

Tételezzük fel, hogy olyan fizikai erőkifejtést szeretnénk végezni, amely meghaladja testünk kapacitását. A lelki törekvésünk annyira erős, hogy képesek vagyunk leküzdeni testünket, mire az betegséggel válaszol. Idővel ezen betegség hatására megbetegszik tudatunk is. Ebben a versenyben egyik fél sem győz. Csak akkor vagyunk képesek teljes életet élni, ha testünk és tudatunk egyensúlyba hozatalával azok céljai és törekvései ellentét helyett összhangba kerülnek. A tudatosság maga az élet.

Tudatosság, élet – egy emberi lényben ezeket a dolgokat a test, az elme és az érzelmek testesítik meg. Egy állatban nincs ilyen elkülönülés. Az állatok esetében minden tudatosság a testen keresztül nyilvánul meg, és a test által is fejeződik ki. A tudatuk nem mutatkozik meg egyáltalán. Az állatok részére a test jelent mindent. Az embereknek viszont nem. Az evolúció történetében egyedül az ember képes megkülönböztetni a tudatot a testtől.

A „Gyógyító képzelet” során azért dolgozunk, hogy testünket, lelkünket újrahangoljuk. Ez a folyamat hatással van a tudatunkra is. Minél csiszoltabbá válik testünk lesz tisztább elménk is egyúttal. A tudat ugyanúgy érez fájdalmat, mint ahogy a test. Amikor fáj a testünk, a tudatosságunk is oda áramlik, hasonlóképp ahhoz, amikor a tudatban jelenik meg, ha ott érzünk fájdalmat. A tudat számára a gond, az aggódás és a félelem okoznak fájdalmat. Ilyen értelemben az állatok nem is félnek. Számukra az, hogy saját magukat megmentik, egy teljesen természetes folyamat. Ez emberek esetében ez egyáltalán nincs így. A stressz teljesen meg tud bénítani bennünket, mivel a test és a tudat hirtelen konfliktusba kerül. A test menekülni akar, a tudat pedig nem tudja, mit tegyen. Az eredmény az, hogy lebénulunk. A tudat és test között ilyen formán jelentkező konfliktus az oka a legtöbb betegségnek.

A képzés nyitott, szakemberek és a téma iránt érdeklődők egyaránt részt vehetnek rajta. Az egyes gyakorlatok és technikák élményszerűen ismerhetők meg. Az intellektuális részvételt szükségszerűen egészíti ki a élményszerű személyes tapasztalatszerzés.

AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI FOGLALKOZÁSOK A KÖVETKEZŐ TÉMÁKAT TÁRJÁK FÖL:

 • A betegséghez vezető út lelki oldala, a stressz szerepe az életünkben.
 • Hogyan gazdálkodunk energiánkkal?
 • Miféle másodlagos előnyünk, egyfajta hasznunk lehet a betegségből?
 • Relaxáció a gyógyításban.
 • Imagináció, a gyógyulás képi megjelenítése.
 • Negatív érzelmek szerepe a betegségben, a gyógyuláshoz szükséges változás.
 • Életcélok a gyógyulás után.
 • Meditációk.
 • A fájdalom-kontroll pszichológiai lehetőségei.
 • Félelem a haláltól, a betegségbe való visszaeséstől.
 • A család és a környezet szerepe a betegségben, egészségben.
[gravityform id=2 name=Jelentkezés regisztráció title=false description=false ajax=false]

About selfskills

5 comments

 1. Ez után már csak az érdekelne, hogy mi van olyankor, ha nem sikerül jól a dolog!?
  Mitől biztos, hogy ez így tuti működik, és meddig tart a hatása?
  Már csak, ha a fogyókúrát nézzük viszonyításként, ha megvonok a testtől valamit, amikor újra meg kapja kétszer olyan erősen gyűjti magához.
  Hogyan lehet összehozni az érzelmeket a tudattal, ráadásul ezt még a testtel?
  Legjobb tudomásom és érzésem szerint, az érzelmek befolyásolják a döntéseinket, amiket tudatosan szeretnénk csinálni, a testtel vagy egyébbel.
  És akkor most itt megkérdezném, hova lett a lélek, amit az elején megemlítettek?
  Erősen kétkedő vagyok!

  • egy egyszerű nő

   Kedves Kétkedő!

   Kérek olvass utána és lehetőleg tájékozódj mielőtt, ilyen markánsan – és érzésem szerint zavarosan – próbálsz véleményt nyilvánítani arról, amit nem ismersz!

   Akik gyógyulástudattal győztek

   Nézzük meg jól a lenti csoportképet! Látszatra semmi különös. Néhány embert látunk és sejtjük, hogy valamiért összetartoznak. Talán egy család? Vagy inkább munkatársak? Nos, egyik sem. A felvételen 2- 8 éve gyógyult rákbetegek néznek velünk szembe. Valamennyien dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter betegei – voltak!

   De hogyan kezelhet rákot egy elmeorvos, mi a módszere? Nos, ezt maga a doktornő mondta el nekünk.
   „Nem az én módszerem – ha valakinek, akkor leginkább Carl Simontonnak a ‘módszere’, de leginkább a természeté .
   Mint biológiai lény, emberként úgy vagyok összerakva, hogy a felmerülő képek, gondolatok akkor is testi választ alakítanak ki bennem, ha nem tudok róla, vagy nem akarom.

   Könnyű ezt bebizonyítani, ha előadás közben egy citromról kezdesz beszélni. Néhány másodperc múlva a hallgatóság nagy részén észreveszed, milyen nagyokat nyel. Lehet, hogy Te magad, mikor olvasod ezeket a sorokat, érzed, a hogy a szádban összegyűlik a nyál. Semmi ‘varázslat’, csak egy egyszerű testi válasz. Semmi ‘pszichologizálás’: a citrom gondolatára kimérhetően fokozódott a nyáltermelés.

   A test ugyanígy reagál arra a gondolatra is, hogy ‘rák’ – de arra is, hogy ‘egészség’, arra is, hogy ‘boldog jövő’…

   Ezt a törvényt fedezte fel újra, illetve emelte be hosszú évezredek ‘csipkerózsika álma’ után a gyógyító gyakorlatba Carl Simonton, aki amerikai onkológus és sugárterápiás szakorvos.

   Évezredek előtt nem csak ismertük, de használtuk is ezt az egyszerű, eleve adott élettani tényt, azt, hogy ami a lelki szemeim előtt zajlik, az testi valósággá válik. A mi sámánjaink, a táltosok is egy ‘gondolati térben utaztak’, és az ott megjelenített segítő erőket hozták vissza…

   A gondolat ereje zavart keltő irányba is működik – ezt öntudatlanul gyakrabban használjuk! Ez a metodika, ami a gyógyító kép erejét használja fel a testi állapot javítására, ( teljesebben az EGÉSZ- ség, a testi – lelki – és szellemi egyensúly helyreállítására) nem csak a gyógyító képre koncentrál, hanem megtanít okosabban bánni azzal, hogy mit és hogyan jelenítek meg az életemben.”

   Mindez azonban még nem magyarázná, hogy a doktornő betegei 8 év után is visszajönnek a csoporttalálkozóra. Az egyik gyógyulóban lévő beteg azonban elmondta, hogy miért szeret idejárni.

   „Az európai gyógyászat két fő eszközt ismer: vagy vág vagy valamilyen anyagot bevisz a szervezetbe. Ezek a módszerek is építenek a szervezet aktivitására, de nem veszik igénybe az ember saját magát gyógyítani tudó képességét.”

   Ennek a véleménynek dr. Prezenszki Zsusza sem mond ellent.

   „Nem én gyógyítom a rákot. A debreceni egyetem nagyelőadójának falán volt egy mondat, amit megszívleltem. Latinul idézni nem tudom, de a fordítása: ‘az orvos kezel, a természet gyógyít’.

   Egy olyan soktényezős rendszerzavarnál, mint a rák, a gyógyulás is sok tényező együttműködése. Ennek része a tiszta táplálék, a jó levegő, a mozgás, a támogató emberi kapcsolatok, a bizalom ( jó, ha van), hogy egy nagyobb egység része vagyok…és része a gyógyító imagináció is.

   Mert ahogy megfelelő ételekkel tisztán tarthatom a testem, úgy tisztán tarthatom a fejem is – ügyelhetek arra, hogy mennyi ‘mentális szemetet’ engedek be, vagy ha beengedtem, hogyan ismerem fel, és bánok el vele. A fejemet okosan használva a betegséggel kapcsolatos képeimet egészségesre cserélhetem, és egy gyógyító imagináció, egy gyógyító ‘fantázia’ formájában, relaxált állapotban végignézhetem, ahogy az immunrendszerem sikeresen takarítja ki a benne lévő rákos sejteket.

   Egy ilyen komplex ‘egészség- program’ nagy hatékonysággal támogatja az egészség helyreállítását és megőrzését. Azt is lehetne mondai, hogy ez egy ‘rák gyógyszercsomag’, de csak arra hat, aki használja. De meg is fordíthatom: igen, láttam, hogy olyankor HAT, ha valaki használja!”

   forrás:

  • "Gyógyultnak tekintett" túlélő

   Szia Kétkedő!

   Magam is sokáig kételkedtem Magamban és a lehetőségeimben, míg végül sokára, de elszántam magam, hogy részt vegyek a Gyógyító Képzelet tréningen. Talán az is szerencsém volt, hogy a kétkedést még időben felcseréltem a magamért tenni akarásra. A rendes orvosi kezeléseket megkaptam. Tehát nem valami helyett, hanem kiegészítőleg, támogatólag történik az – és tettem azt – amit megtanultam a tréningen. Sokat tanultam magamról és ráismertem néhány “ügyemre”, amelyekkel bonyolítottam életemet. Kérded, hogy meddig működik a hatása… A tréningen megtanultakat alkalmazva mondhatnám, hogy sokáig, ameddig teszed azt, amit tanultál, ahogyan tanultad, igazítva ahhoz, ahogyan neked jó. Ma már – visszanézve erre, amely évekkel ezelőtt történt – azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb része ennek és sok más dolognak, hogy hiszel-e abban amit csinálsz. Ha igen akkor eljuthatsz oda, ahova akarsz és elérheted azokat az eredményeket, amelyek akarsz. Ha nem hiszel sem magadban, sem abban amit teszel, akkor az egy másik út, amelyről csak kevés információm van.
   Ez nem egy fogyókúra vagy egy diéta program. Meglepő, hogy pont ez jutott eszedbe. Viszont az általad javasolt szemlélet az eltérést jól jelzi, hogy a működő fogyókúraprogramok sem “elvesznek”, hanem megtanítanak élvezni a testedet és jól bánni vele, magaddal. S ha ezt meg tudod tenni, működik, akkor elindulhat egy változás… Nekem működött!

   Amit az érzelmekről, testről, tudatról írsz, azt zavarosnak tartom.
   “Hogyan lehet összehozni az érzelmeket a tudattal, ráadásul ezt még a testtel?”
   Lehet történt már veled, hogy megsimogattak vagy kaptál egy pofont az életben. Akkor ott, megélted azt, hogy érzelmek, tudat és test együtt voltak?

   Neked az érzelmek, másnak a tettek… és még sokan mások, másként….

   Tulajdonképpen mi az amit el akarsz érni. Hamarabb vagy anélkül akarsz tapasztalatot szerezni valamiben, hogy egyszer is megtennéd és kipróbálnád?

   Amikor Erősen kétkedő vagy, akkor ebben ugye nem kételkedsz?! :)

 2. Sziasztok, üdv Mindenkinek,

  Szerintem a gyógyuláshoz nem elég csak “Simontonozni”, kívánatos az életmódváltás.
  Ha nem sikerül a dolog – nem gyógyul meg a beteg, vagy visszajön a daganat – azért nem Simonton módszer hibáztatható hanem más dolgokat pl. nem tudtam (akartam) megoldani az életben (dohányzásról leszokás, mozgásszegény életmód, rossz étkezési szokások stb).

  Hogy tuti működik-e? Én egyszerűen hiszek benne, mert elterjedt, évek óta sikeresen alkalmazott módszer.
  Azt nem tudom, hogy nálam mi játszik kisebb-nagyobb szerepet, az, hogy nem eszem egyáltalán cukrot, vagy jógázom, vagy “Simontonozok”, ezeket a dolgokat nem lehet mérni, megtámogatom minden felol a gyógyulást.
  Hatásának időtartamát feltételezem nem lehet lemérni. Egyszer elkezdtem, én rákattantam teljesen, részemmé vált, hogy “gondolkodom Magamról”, tehát valószínű, hogy nem hagyom abba.

  A tréningen is azt tanultuk, hogy lássam magam a távoli jövőben alkalmazni a tréningen tanultakat, és amennyiben az eredményeim jók lesznek az idő előrehaladtával, az még jobban motiválni fog, hogy folytassam. A gyakorlás az életem részévé vált, napi 15-20 percet vesz igénybe. Ennyit megérdemel a testem-lelkem, ha már meggyógyultam.

  A gyakorlás egy apró szokása
  Miközben dolgoztam – és dolgozom – magammal, a napi gyakorlás egy apró szokásával kezdve, létrehoztam “egy apró kis tüzet” a bensőmben, amely fokozatosan átváltoztatta napjaimat, átváltoztatott engem. Gondolnánk, hogy a szellemünk, érzelmeink és cselekvéseink egymástól szinte függetlenül működnek, de “kölcsönös passzivitásban”, változások az egyikben elkerülhetetlenül hatással vannak a többire. Ha az egyik megváltoztatja a tevékenységét, a többiek ennek megfelelően “ellensúlyozzák” ezt a változást. Bármely szándékos változtatás, létrehoz egy másik “megfelelő változást”. Hogy honnan tudom? Onnan, hogy megismertem magam, figyelek magamra és ellenőrzöm, hogyan vagyok! :) Ha más eredményre jutottam, mint szerettem volna, változtatok! :)

  UI:
  Volt a tréningen egy tüdőrákos hölgy, igen gyenge prognózissal. Nagyon erős volt a hite, meg akart gyógyulni, gyakran és hosszasan meditált, és infóim szerint ráknak már nyoma sincs a szervezetében..

 3. Dr. Prezenszki Zsuzsa

  Kedves Kétkedő!

  Már választott nevedtől – Kétkedő – a szívembe fogadtalak, ha megengeded, lelki rokonomnak tekintelek. Van a pszichológiának egy általam mélyen tisztelt nagy egyénisége, amolyan modern “fenegyerek”, Feldmár András. Egy helyütt azt írja, hogy ő olyan szkeptikus, hogy nem hisz senkinek. Teszi ezt azért, hogy a vakhit romboló működését – aminek “áldásos” hatásai végigvonulnak távoli és közeli múltunkon – biztosan elkerülje. Szkepszisét tökélyre fejlesztette, mint írja: nem hisz magának sem. Aztán hozzáteszi, hogy természetesen elhiszi, amit tapasztalt, de nem mindig hiszi el, amit gondol róla.

  Meghívlak a tréningre tapasztalni! Ne higgy se nekem, se Zolinak, se Berninek… Néha magadnak se, de ha van kedved egy érdekes kísérlethez, gyere el, és próbáld ki. :) A legnagyobb kockázata tapasztalatom szerint, hogy jól fogod érezni magad. :) . Ha bármi máshogy történik, őszinte szívvel várom a visszajelzéseid, azt gondolom, magam is tanulnék belőle.

  A hozzászólásodban felvetett kérdéseidre a tréning négy napja kerekíti ki a választ, bajos lenne ezt itt nekem leírni, hogy miért is finom egy természetellenesen piros, hideg, nyúlós massza, ha még nem kóstoltad a málnafagyit…

  Prezenszki Zsuzsa

  Ui: A Berni levelében említett hölggyel egy hete beszéltem, a CT- je negatív.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>