Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / CSOPORT / Csoma szobájának megmentése

Csoma szobájának megmentése

Csoma szobájának megmentése

Nyaranta három hónapot dolgozunk önkéntesekkel Zanglában

Csoma Sándor aztán egy nap ott állt végre a Himalája sziklabástyái között a magányos zanglai palotaerőd tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát.

Mielőtt azonban továbbállt volna úgy gondolta rászán egy kis időt, hogy kiolvassa a tibetiek könyvtárát. Megkérte hát a szerzeteseket, hogy nyissák ki neki a könyvtárat. Amikor kinyitották, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Olyan figyelmesen olvasott, hogy minden szót megjegyzett ami a könyvekben volt. Végül már annyi szót ismert, hogy elhatározta, lejegyzi őket, mielőtt békességgel továbbáll.

Kőrösi Csoma 1819-ben gyalogosan, kevés pénzzel indult útnak, hogy a Himalája vonulatai mögött rejtőzködő feltételezett magyar őshazát felkutassa. Gigászi küzdelmei ellenére sem jutott el az őshazába, de az útközben rövid pihenő erejéig felvállalt tibeti nyelv és irodalomkutatásával, az első tudományos igényű tibeti-angol szótár megírásával beírta a nevét a világ legnagyobb kutatóinak a sorába.

Az épület azóta még magányosabban áll a messzi Zanglában, lakatlanul, elhagyottan. Az épületből évente kidől egy-egy fal, beszakad egy-egy födém, eltűnik egy-egy szoba.

Szeretnénk tenni valamit azért, hogy Csoma kis szobája, és a szobát magában rejtő palotaerőd fennmaradjon az idők végezetéig.
2008 óta felkerekedünk és kimegyünk minden nyáron, hogy megmentsük az épületet az összeomlástól. Időjárástól függően 2-3 hónapig dolgozunk 4 ezer méter magasan a zanglai fejedelem embereivel együtt és felügyeljük, dokumentáljuk a helyreállítás munkálatait, hogy az a nemzetközi szakmai követelményeknek is megfeleljen.

Eleinte az Angkor Alapítvány nyújtott nagyvonalú adminisztratív hátteret a kezdeményezéshez, majd 2010-re sikerült jogerősen bejegyezni a Csoma Szobája Közhasznú Alapítványt, amelyik továbbviszi a projektet. Az első két évben a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat nyújtott szakmai segítséget a munkálatokhoz, az NKA pedig rajta keresztül anyagi támogatásban is részesítette a projektet.

Az épület felújítása számításaink szerint még legalább 3 éves munka. Első nyáron a leomlást megakadályozó legsürgősebb teendőket láttuk el, kijavítottuk a falak repedéseit, kicseréltünk beszakadt födémeket és törött gerendákat, leomlott falakat pótoltunk. A zord magashegyi körülmények között évente csak 2-3 hónapot tudunk dolgozni, az év többi időszakában a hó eltorlaszolja az utakat. A legideálisabb munkálati időszak a június-július-augusztus hónapokra tehető, de augusztusban már a helyi munkaerőt általában lekötik a mezőgazdasági munkálatok. 2009-ben folytattuk a legsürgősebb beavatkozásokat, immár a déli szárnyon, látványos eredményeket elérve. A legfrissebb beavatkozások részletei a hírek között találhatók. Amennyiben részt szeretne venni a kezdeményezésben, önkéntesként és támogatóként is nagy szeretettel várjuk.

Körösi Csoma Sándor

A Kitchen Budapest kreatív alkotói 2008-ban az alapítvánnyal együttműködve egy kortárs műalkotást helyeztek el a felújított épületben, ami sokáig jelezni fogja az összefogás eredményét az arra utazóknak. A kinetikus imamalom 2010-ben minden hiba és beavatkozás nélkül továbbra is hibátlanul üzemel. Minden Zanglába látogató szerzetes és apáca megforgatja belépéskor a furcsa szerkezetet.

Csoma kereke – bővebben

Oktatás

A felújítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk Csoma szellemi örökségének ápolására, ami a jövőben mozgatórugója lehet egy új, a magyar és tibeti kulturák közötti civil párbeszédnek. Ennek keretében oktatási tevékenységet is végzünk a helyi iskolákban és ellátjuk őket könyvekkel, tanszerekkel. Az oktatási tevékenységünkről részletesen itt olvashat: Oktatási tevékenység Zanglában.

A Csoma Szobája Alapítvány a helyszíni anyagok fenntartható felhasználását, a hagyományos mesterségbeli tudás felélesztését, a helyi közösség gazdasági fejlesztését és az oktatás támogatását egyaránt szem előtt tartja. Mivel a kurátoraink többsége építész, a zanszkári építészeti örökségen alapuló kortárs fenntartható építészet kialakítását is nagy kihívásnak tartjuk.

A kezdeményezést mikro-adomány rendszerrel finanszírozzuk, amelyik lehetővé teszi, hogy minél többen részt vehessenek, támogathassák és magukénak érezhessék a projektet.

Kőrösi Csoma Sándorról

Támogassa a kezdeményezést, egy jelképes vályogtégla vásárlásával!

Részletek:

– 10ezer forintért vehet egy vályogtéglát, aminek készítésekor a támogató nevét a vályogtéglára írjuk.
– 25ezer forintért vehet egy gerendát, amibe belefaragjuk a támogató nevét.
– 50ezer forintért támogathatja egy zanglai diák tanulását egy éven át, tankönyvekkel, füzetekkel, írószerrel.

A vályogtégláról, a faragott gerendáról, illetve a támogatott diákról fotót küldünk Önnek elektronikus úton, és az elkészült építőanyagot beépítjük az épületbe!

 

About selfskills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>