Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / ÉRZELMEK / A nők és a férfiak mindössze 10 %-ban egyeznek
A nők és a férfiak mindössze 10 %-ban egyeznek

A nők és a férfiak mindössze 10 %-ban egyeznek

 

Esélyegyenlőség ide vagy oda, a nők és a férfiak akkor is különböző bolygókról származnak! Egy friss kutatás szerint a nők és a férfiak személyiségvonásai között mindössze 10 százalék egyezés van. Csoda, hogy sok esetben nem értjük meg egymást?

A közhely szerint a nők a Vénuszról, a férfiak pedig a Marsról származnak. Az amúgy megalapozatlan okoskodásban mégis lehet valami igazság, ha Marco Del Giudce, a Torinói Egyetem kutatójának friss tanulmányát vesszük alapul.

Több a különbség, mint eddig gondoltuk

Az eddig érvényben lévő elmélet szerint a férfiak és nők közötti általános különbségek nem számítottak igazán nagynak. Korábbi tanulmányok leginkább a szexualitás és az agresszióra való hajlam terén mutatott ki eltéréseket a két nem „működése” között.

A torinói kutatók aktuális vizsgálódásai során azonban újabb módszereket használtak, amely által némileg differenciáltabb képet kaphatunk az emberi lélek működéséről.  

A szakértők ezzel együtt új eltérésekre bukkantak az átlagférfi és az átlagnő személyiségével kapcsolatban, s azt állapították meg, hogy mégsem vagyunk annyira hasonlóak, nagyon is sok szempontból másképpen működnek a férfiak és a nők.

Giudce és munkatársai 10 ezer férfi és nő személyiségére vonatkozó adatbázist elemeztek, amelyek 16  elsődleges személyiségvonást vonultattak fel, többek között érzelmi melegség, logikus gondolkodásmód, érzelmi stabilitás, dominancia, életrevalóság, szabálytudat, társas kompetencia, érzékenység, éberség, változásokkal szembeni nyíltság, perfekcionizmus stb.

A tanulmány résztvevőinek saját magukat kellett pontozással értékelniük a 16 szempont alapján. Az értékelések összesítésének eredménye azok az átlagos profilok, amelyek tipikusnak tekinthetők a férfiak és nők esetében, s amelyek jóval nagyobb eltérést mutatnak egymástól, mint azt korábban feltételezték.

A régi lemez újra előkerült

A tanulmány eredményei tehát régi kliséket erősítettek: a két nem közötti nagyobb eltérések ezek alapján az érzékenység (miszerint a nők érzékenyebbek), a melegség (a nők ebben is élen járnak), s a nők emellett elégedettebbek magukkal. A férfiak ezzel szemben stabilabbak érzelmileg, dominánsabbak, erősebb szabálytudattal rendelkeznek. 

„Az eredmények nagyon figyelemreméltóak” – mondja Marco Del Giudce – „kutatásunk alapján kijelenthető, hogy a férfiak és a nők csupán 10 százalékban hordoznak azonos tulajdonságokat magukban.

Ez az arány magyarázatot ad arra, is hogy a férfiak között is vannak nagyon érzékeny típusok, és a nők között is akadnak olyanok, akik nagyon dominánsak” – hangsúlyozza a szakértő. Ám az óriási eltérés arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a két nem számos esetben képtelen megérteni egymást bizonyos kérdésekben.

 

forrás: fitforfun.de, fokuszbanano.hu

ajánlott tréning: http://selfskills.hu/par-kapcsolataink-vilaga-erzelmi-trening/

About Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>