Kedves látogató! Ez a weboldal jelenleg szerkesztés alatt áll.
A selfskills.hu oldal ami a működőképes oldalunk, megtudja nyitni ha, a következő linkre klikkel: selfskills.hu.
Köszönjük megértését.

Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, nlp coach, life coach, business coach

Breaking News
Home / EDZÉS / A futás (ki)okosít
A futás (ki)okosít

A futás (ki)okosít

 

Legalább két legyet is üt egy csapásra az, aki olyan testmozgási formákat választ, amelyek nagy kitartást igényelnek. A rendszeresen futók, kerékpározók és úszók nem csak fizikai kondíciójukat tartják karban, hanem agyuknak is kedveznek – állapítja meg egymással egybehangzóan több tanulmány.

 

futás

 

A Német Ideggyógyászati Társaság a napokban zajló éves közgyűlésén több nyilvánosságra hozott tanulmány is arról számol be, hogy a kerékpározás, a futás és az úszás nem csak fizikumunknak, hanem szellemi képességeinknek is jót tesz, sőt: csökkenti az Alzheimer-kór és a depresszió kialakulásának valószínűségét is.

A jótékony hatás a szakértők szerint annak köszönhető, hogy a rendszeres, edzésenként hosszabb ideig tartó testmozgás által csökken a vérnyomás.

Eddigi kutatások már bebizonyították, hogy a magas vérnyomás egyik következményeként csökken a szellemi teljesítőképesség, így a normális vérnyomás mellett agyi kapacitásunk sem szenved csorbát. Barbara Tettenborn, a St.Galleni Ideggyógyászati Klinika vezető orvosa megerősíti ezt: „tényleges összefüggés van a krónikusan magas vérnyomás és a szellemi képesség csökkenése között”, s arra az amerikai tanulmányra utal, amely elkészítésében 1800 idősebb new yorki lakos vett részt. A tengerentúli értekezés eredménye szerint azoknak az idősebb korúaknak, akik egészségesen táplálkoznak és rendszeresen mozognak, minimális esélyük van Alzheimer-kórban szenvedni azokkal szemben, akik e két intelmet figyelmen kívül hagyják.

A testmozgás mennyisége és annak egészségmegőrző hatása között egyenes arányosság tapasztalható: minél többet mozgunk, annál kisebb az egészségi kockázat. „A felnőttek esetében napi minimum 30 perc mozgás már elegendő, hogy az agyvérzés bekövetkeztének rizikóját 25 százalékkal csökkentsük” – hangsúlyozza Tettenborn, aki nem „vizet prédikál és bort iszik”, hiszen maga is edzett triatlonistának számít.

A nagy kitartást igénylő sportok űzése az agy mellett szívünket is karbantartja. Az amerikai „National Runner’s Health Study” elnevezésű tanulmány megállapítása szerint minden naponta lefutott kilométer 11 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Akik pedig napi nyolc, vagy több kilométert tesznek meg, akár hatvan százalékkal kisebb esélyük van az infarktusra, mint a napi két kilométert kocogóknak. A megállapítás komolyságát jelzi, hogy az értekezés elkészítésében összesen 40 ezer rendszeresen futó férfi és nő vett részt a több mint nyolc évnyi vizsgált időszakban.

 

forrás: fitforfun.de, fokuszbanano.hu

About Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>